Így teltek el az őszi hónapok csoportjainkban

Az ősz nagyon színes. A szó minden értelmében. Mi, Maci csoportosok pedig igazán szeretjük az évnek ezt a szakaszát. Amellett, hogy végre újra láthattuk egymást, rengeteg lehetőségünk volt arra, hogy minél több olyan tevékenységet kínáljunk a gyermekeknek, amelyekben közvetlenül a természetből, a minket körülvevő világból szerezhettek tapasztalatokat. Őszi termésekkel, falevelekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel ismerkedtünk, rengeteget sétáltunk a természetben. A piacra is ellátogattunk, hogy beszerezzük a saját csalamádénkhoz való hozzávalókat. A magyar népmese napját a Katona József Könyvtárban ünnepeltük. A sokféle, színes csoportszobai tevékenységet a Ciróka Bábszínház előadásával, a Cifrapalota és az Ifjúsági Otthon egy-egy programjával színesítettük tovább.

Kirándulás az őszi Arborétumba. Megnéztük a lombhullató fák színes leveleit, kis állatokat, bogarakat, rovarokat kerestünk az avarban. Megnézegettük a tájékoztató táblákat és persze minden arra alkalmas fára felmásztunk. Őszi kirándulás a Népi Iparművészeti Múzeumba. Megnéztük a régi földműves mesterségekről, szántásról, vetésről, szüretről szóló fafaragó kiállítást. Szőlőt szemeztünk, mustot készítettünk, meg is ittuk, majd a fa alatt kipihentük a jól végzett munka fáradalmait.

Mindezek mellett még tököt is faragtunk, rajzoltunk, és közben remekül éreztük magunkat.

A 2022/23-as nevelési évet óvodán belüli és óvodán kívüli programokkal igyekszünk színesíteni. Az őszi időszakra tervezett projektek mindegyikét sikerült megvalósítanunk a gyermekek, a szülők és magunk nagy örömére. Külsős programjaink között szerepelt a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, paprikaszedés Szentkirályon, diószedés a kecskeméti Természet Háza parkjában, a Ciróka Bábszínházban megnéztük a „Kenyérből kelt mese” című előadást, majd ellátogattunk a Vadaskertbe. Az Erasmus program keretén belül vendégeink voltak Spanyolországból, Görögországból, Franciaországból, Németországból és Cyprusról óvodapedagógusok és tanítók. A Sókristály Mesevár sószobába heti rendszerességgel megyünk, hogy játékos foglalkozás közben enyhítsünk légúti problémáinkon. Az őszi időszak lezárásaként a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban megnéztük a „Kököjszi és Bobojsza” c. előadást.

Az őszi időszakban lehetőségünk nyílt saját csoportunkban egy Szüreti nap megrendezésére. A szőlőtőke megfigyelése mellett, szőlőt préseltek és mustot készítettek gyermekeink. November 11-én megismerkedtek a Szent Márton történetével és a hozzá köthető népszokásokkal. Óvodán kívül a nagycsoportosokkal ellátogattunk könyvtárba. A Kecskeméti Rajzfilm Stúdióba ugyancsak a nagycsoportosokkal mentünk, ahol a népmese világnapjához kapcsolódva a rajzfilm készítés rejtelmeibe is bepillantást nyertünk. Az egész csoporttal részt vettünk a Természet Háza által szervezett programon, mely az Állatok Világnapja alkalmából látott vendégül minket. Interaktív előadással és diógyűjtő játékkal vártak minket. A Ciróka Bábszínházban a Kenyérből kelt mese előadást tekintettük meg. A Vadaskertbe is volt lehetőségünk kirándulni, ahol a hazai és egzotikus állatok megfigyelése mellett, állat etetésen is részt vettünk.

Az őszi napokban sok közös játékkal, tevékenységgel, kirándulással színesítettük a „Mókusok” mindennapjait, amelyek a csoport összekovácsolását is segítették.
Szüretelés alkalmából mustot készítettünk, Márton hetében „kukoricáztunk, libáztunk”, sokat játszottunk, barkácsoltunk az ősz terméseivel, terméseiből. A Természet Házában és a Vadasparkban a környezeti nevelés került előtérbe. A Ciróka Bábszínházba és a Katona József Nemzeti Színházba való látogatások a gyerekek kulturális életét színesítették.
A „Kutya-jó” óvodai programunk keretében minden héten új, játékos tevékenységekkel, foglalkozásokkal gazdagítottuk a gyerekeket.

Az Állatok világnapja alkalmából a Kecskeméti Vadaskertbe kirándultunk a gyermekekkel. Megfigyelhették a különböző fajtájú állatok, a bátrabbak még az állatsimogatóba is bemerészkedhettek. Jártunk a Katona József Könyvtárban, ahol a szüretelés folyamatába nyertünk bepillantást és megcsodálhattuk gyönyörű mesekönyveket. Az őszi természetet testközelből az Arborétumba való kirándulásunk alkalmával fedeztük fel. Megvizsgáltuk a lehullott leveleket, a tájékoztató táblákon megfigyeltük, hogy milyen érdekes élőlények élnek itt és a program zárásaként egy kiadósat játszottunk az ottani szuper játszótéren. Mindemellett Ciróka Bábszínházba, Természet Házába, Fürkész foglalkozásokra járunk, és ellátogatott hozzánk Soponyai Rita egy igazán izgalmas bábelőadással. November elején pedig elkészítettük az ehető tökgolyós desszerünket is, ami remekül sikerült.

Az idei ősz csak úgy, mint minden tanévkezdés rengeteg izgalmas programot és élményt tartogatott

számunkra. Ősszel nagyon szeretünk sétálni menni a gyerekekkel, megcsodáljuk a természet változását.

Megünnepeltük a Magyar Népmese napját, valamint az Állatok Világnapját is. Ellátogattunk még a Cifra

Palota épületébe, az Ifjúsági Otthonba és a Ciróka Bábszínházba is, ahol színes programokkal vártak

minket. Egy vidám, dús és programokkal teli évszakot hagyunk a hátunk mögött.

Óvodai jelentkezés INFÓ
Az óvodába való jelentkezés folyamatos. A szabad férőhelyekről érdeklődhet bármelyik megadott elérhetőségen. A lenti gombra kattintva további információkat tudhat meg.
Tovább
LANGUAGECERT